Vaccin för dig som är 50 år eller äldre

Vaccin för dig som är över 50 år

Med stigande ålder försvagas immunförsvaret och vikten av att vaccinera sig för att skydda sig mot allvarlig sjukdom ökar. Hos äldre personer kan infektioner, såsom influensa och bältros, ha svårare förlopp och leda till smärtsamma och allvarliga sjukdomsförlopp.

Följande vaccinationer kan och bör du som är 50 eller äldre ta för att skydda dig själv och dina närmaste:

Stelkramp, difteri och kikhosta

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi alla fyller på skyddet mot Stelkramp och Difteri minst vart 20:e år. När fyllde du på ditt senast?

Stelkramp är en allvarlig sjukdom med svåra muskelkramper, orsakat av bakterier i vanlig matjord. De kan överföras via småsår som kan uppstå vid exempelvis trädgårdsarbete. Difteri smittar vid nära kontakt med en infekterad person och orsakas av en bakterie. Difteri leder ofta till svåra halsinfektioner och bakterien kan ge nerv- och hjärtmuskelpåverkan.

Kombinationsvaccinet mot Stelkramp, difteri innehåller även skydd mot kikhosta. Kikhosta är en bakteriell infektion som ger en långvarig och intensiv hosta. Ovaccinerade spädbarn löper stor risk att få en allvarlig kikhosta och därför är det extra viktigt att du har skydd mot kikhosta som har små barn i din närhet.

Bältros

Så många som 1 av 3 drabbas av bältros. Du blir inte smittad av sjukdomen bältros utan sjukdomen bryter ut när vattkoppsviruset, som ligger kvar vilande i nervrötterna livet ut, aktiveras. 98% av oss har haft vattkoppor och löper därmed risk för bältros. Med stigande ålder försvagas immunförsvaret och vattkoppsviruset som vi redan har i kroppen kan då återaktiveras. Viruset vandrar ut längs nerverna till huden och orsakar där smärtsamma vätskefyllda och kliande blåsor.

Bältros kan tyvärr orsaka kronisk nervsmärta som kan påverka dig under lång tid. Ju äldre man är desto svårare riskerar sjukdomen att bli, men redan efter 50 års ålder ser man en tydlig ökad risk för komplikationer. Det finns ett modernt och effektivt vaccin som minskar risken för att du ska drabbas av bältros med mer än 90%. Shingrix tas i två doser med 2 månaders mellanrum.

Influensa

Den årliga influensaepidemin är oftast mest intensiv i januari och februari i Sverige. Influensa ger feber, huvud- och ledvärk. Hos yngre är det en besvärlig sjukdom med lång sjukfrånvaro och tråkigt avbrott från det vanliga livet, medan hos äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar kan influensan utvecklas till en allvarlig sjukdom, som i vissa fall t o m livshotande. Äldre och kroniskt sjuka som insjuknar blir också extra mottagliga för andra infektioner, framförallt lunginflammation.

Pneumokocker

Pneumokocker kan orsaka bakteriella lu­ftvägsinfektioner som lunginflammation eller lunginflammation i bihålor eller öron. Pneumokocker är också en vanlig orsak till svårare infektioner som blodförgi­ftning och hjärnhinneinflammation. Det finns två typer av vacciner: Apexxnar, en vidareutveckling av det tidigare Prevenar13, skyddar mot 20 olika pneumokocker, därmed hjärnhinneinflammation, blod-förgi­ftning och även mot lunginflammation. Vaccination minskar dessutom bärarskapet av pneumokocker. Enligt kunskapsläget idag räcker det troligtvis med en dos.

Pneumovax skyddar mot 23 olika typer av pneumokocker. Pneumovax skyddar främst mot hjärnhinneinflammation och blodförgi­ftning. Vaccinet skyddar inte mot bärarskap av pneumokocker. Skyddet varar 5 år och enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer från 2022 kan vaccinet ges flera gånger. Vi rekommenderar att du med viss regelbundenhet ser över ditt pneumokocksskydd tillsammans med våra sjuksköterskor och läkare. Våra kunniga sjuksköterskor och läkare gör alltid en individuell bedömning och rådger dig kring vilket vaccinationsskydd

Våra kunniga sjuksköterskor och läkare gör alltid en individuell bedömning och ger dig individuella råd kring vilket vaccinationsskydd som är relevant för just dig. Varmt välkommen på drop in eller bokad tid.

Går du på blodförtunnande läkemedel? Läs då här om våra läkarföreskrifter för hur du ska förbereda dig för en trygg och säker vaccination.

Vi ser fram emot ditt besök!

// VaccinDirekt

Våra mottagningar Om oss